Lejyonella bakterisi ile kirlenmiş suyun aerosol halinde solunması ile mikrop,akciğere ulaşarak hastalığa yol açar.Lejyonella hastalığında ölüm oranı %15 civarında olup,vakalar ve salgınlar daha çok yaz ve sonbahar aylarında görülmektedir.Hastalık riski,solunan mikrop sayısı ile orantılıdır.
Lejyonella bakterisinin üreyebilmesi için :
-Uygun sıcaklık gereklidir,25-45 0C sıcaklık aralığı en uygun değerdir.
-Suyun pH değeri: 6,9 en uygun değerdir.
-Ortamdaki demiroksit büyümeyi ve çoğalmayı hızlandırır.
-Hijyen : kirler ve birikintiler kuluçka için uygun ortam oluşturur.
Lejyonella bakterisi,klora karşı dirençli,aside karşı ise zayıf dirençli olan ve solunum sisteminde kolay üreyen bir mikroptur;doğada vesu kaynaklarında bulunur.Su örneklerinde yıllarca canlı kalabilen birbakteridir.En iyi korunan içme suyu kaynaklarında bile küçük miktarlarda mikrobiyolojik hayat formları bulunabilir.Şebeke sularının dezenfeksiyonu ,Lejyonella bakterisinin tamamen ortadan kaldırılmasını sağlayamaz;dolayısıyla bir miktar bakteri mutlaka sitem aracılığı ile binalara ulaşır.
Lejyonella üremesine uygun olan ve lejyoner hastalığının çıkmasına neden olabilecek sistemler:
- Soğutma kuleleri ve evaporatif kondenserler
-Kullanım suyu sitemleri ( duşlar,musluklar,boru devrelerive su depoları )
- Fan-coil'ler ve split klimalar
-Açık sistem güneş kollektörleri
-Nemlendiriciler (özellikle sulu tip)
-Süs havuzu,çeşmeleri ve fıskiyeleri
-Bahçe sulama ve yangın söndürme sistemlerinde kullanılan sprinkler sistemi
Soğuk suyun daima 250C'nin altında sıcak suyun ise daima 500C'nin üzerinde tutulması gerekir.
Sıcaklıkla ilgili veriler :
0-20 0C Lejyonella üremesi durur.
20-250C Lejyonella üremesi önemsiz derecededir.
25-420C Lejyonella üremesi için en uygun sıcaklık aralığıdır.
37 0C Lejyonella bakterisi uygun ortamda 2 saatiçinde iki katına çıkar.48 saat içerisinde sayısal olarak çoğalarak tehdit edici boyuta ulaşır.
43-50 0C Lejyonella üremesidurur.
60 0C Lejyonella ömrü dakikalarla sınırlıdır.
70 0C Lejyonella teorik olarak yaşam şansı sıfıra yakındır.
|
2019-08-11
2019-05-19
2019-04-23
Hemen bize ulaşın